Loisto Terveys

Miesten lantionpohjan kipu

Miehillä lantionpohjan ongelmat liittyvät yleisimmin eturauhaseen. Eturauhasen sairauksia ovat eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, eturauhassyöpä, eturauhasen akuutti ja pitkäaikainen tulehdus sekä eturauhasperäiset kivut. Nämä ovat tavallisia miesten virtsaamisoireiden ja seksuaalisten häiriöiden aiheuttajia. Tässä kirjoituksessa keskitytään lähinnä krooniseen eturauhastulehdukseen (CP) ja krooniseen lantionpohjan kipuoireyhtymään (CPPS)

Eturauhanen eli prostata on osa miehen suku- ja virtsaelimiä. Se sijaitsee virtsaputken ympärillä heti virtsarakon alla. Se painaa noin 20 g ja on hieman luumua suurempi rauhanen. Sen alapuolella sijaitsee virtsaputken ulompi sulkijalihas. Eturauhasen tehtävänä on tuottaa osa (30-40%) siemennesteestä. Eturauhasen toiminta on tärkeä siemensyöksyn aikana. Silloin rakon kaula sulkeutuu ja virtsarakon ulompi sulkijalihas avautuu ja siemenneste pääsee purkautumaan virtsaputken kautta ulos lantionpohjan lihasten rytmisten supistusten avulla. Siittimen paisuvaista hermottavat hermot kulkevat eturauhasen vieressä. Niillä on merkittävä rooli erektion toiminnassa ja verenkierrossa.

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on yleistä. Tyypillisiä oireita ovat tihentynyt virtsaamisen tarve, virtsasuihkun heikkeneminen, vaikeus aloittaa virtsaamista, virtsapakko sekä tihentynyt yöllinen virtsaamisen tarve.  Lisäksi suurella osalla on myös erektiohäiriöitä ja ongelmia siemensyöksyssä. Oireet ilmaantuvat n. 40 ikävuoden jälkeen ja 60-vuotiaista liikakasvua on n. 80%:lla ja yli 90-vuotiaista yli 90%:lla. Kaikille eturauhasen liikakasvu ei aiheuta oireita. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Krooninen prostatiitti ja krooninen lantionpohjan kipuoireyhtymä esiintyvät yleensä alle 50 vuotiailla miehillä.

Krooninen prostatiitti (CP) eli pitkittynyt eturauhastulehdus

Pitkittynyt eturauhastulehdus voidaan jakaa

1) bakteeriperäiseen, jossa aiheuttajana on suoliston bakteeri tai sukupuolitauti. Kivun lisäksi oireena on korkea kuume ja hoitona on antibiootti

2) Ei-bakteeriperäiseen, jossa aiheuttajana stressi tai mekaaninen hankaus

Krooninen lantionpohjan kipuoireyhtymä (CPPS) eli pitkittynyt eturauhasen kipu

Pitkittyneessä lantionpohjan kivussa ei enää ole tulehdusta. Eturauhasen tulehdus on saattanut olla alkusysäys kivulle, mutta kroonistuessaan ei tulehdusta enää löydy. Syynä voi olla:

- eturauhasen pitkittynyt tulehdus

- sulkijalihasten toimintahäiriöt

- immunologiset tekijät

- rakon tulehdussairaudet

- neuropaattiset eli hermovauriosta johtuvat tekijät

Sekä kroonista prostatiittia (CP) että kroonista lantionpohjan kipuoireyhtymää (CPPS) esiintyy noin 14 %:lla suomalaisista miehistä.

Molemmissa keskeisinä oireina ovat:

- kipu lantion, alavatsan, välilihan ja nivusten alueella

- virtsaamisvaivat

- saattavat olla yhteydessä seksuaalisiin toimintahäiriöihin: erektiohäiriöt, ennenaikainen siemensyöksy, kivulias erektio ja orgasmi.

Lantionpohjan kipu voi olla ajoittaista tai jatkuvaa. Se voi ilmetä istuessa, seisoessa, päivittäisten toimintojen tai seksuaalisten toimintojen yhteydessä. Kipu voi vaikuttaa huomattavasti elämänlaatuun sekä parisuhteeseen ja myös altistaa masennukselle.

Usein kylmä tai kylmettyminen koetaan ongelman aiheuttajaksi. Tutkimuksissa on todettu sen olevan yksi syy muiden ohella, joka voi laukaista prosessin kroonisiin ongelmiin johtavan prosessin. Kylmä voi myös pahentaa oireita ja hidastaa toipumista. Lämpö puolestaan helpottaa oireita. Mekaanista hankausta voi tulla esim. pyöräilyssä, joka on monille alkusyy oireille.

Kroonistumisen syynä voi olla epänormaali lihastonus ja lantionpohjan lihasten sekä lonkan ulkokiertäjälihasten kireys. Niinpä miehillä, joilla on todettu CP/CPPS, on merkittävästi enemmän lantionpohjan lihasten spasmia ja jännitystä kuin terveillä. Lisäksi lantionpohjan -, lonkan koukistaja- ja lähentäjälihaksissa on todettu kosketusarkuutta. Myös lihastoiminnan tunnistaminen lantionpohjan lihaksissa voi olla heikkoa. Usein siis lantionpohjan lihakset ovat ylijännittyneet ja rentouden tunnistaminen ja löytäminen on vaikeaa. Myös eriytynyt lantionpohjan lihasten supistaminen ja niiden erottaminen pakara- tai vatsalihaksista tuottaa vaikeuksia.

Jännitys saattaa aiheuttaa pitkään jatkuneena tilanteen, jossa kudokset alkavat heikentyneen verenkierron ja aineenvaihdunnan vuoksi aistia kipua eivätkä kykene enää aktivoitumaan oikeassa järjestyksessä muiden lihasten kanssa. Pitkittyessään kireydet alkavat vaikuttaa myös ympärillä oleviin rakenteisiin ja liikkeisiin. Käytettäessä kehoa virheellisesti motoriseen muistiin jää virheellinen muistikuva, jolloin se voi aiheuttaa lihassidekudoksen (myofaskia) muuttumisen osittain kireäksi ja osittain heikoksi. Stressaavassa tilanteessa kyseiset lihakset jännittyvät ensimmäisenä ja rentoutuvat viimeisenä, jos silloinkaan. Potilaiden mukaan jo ajatus tai pelko kivusta voi aiheuttaa lihasten jännittymisen lantionpohjassa. Kipu lantionpohjan alueella aiheuttaa usein ahdistusta ja heikentää elämänlaatua.

Tyypillisiä lihaksia, jotka heijastelevat tuntemuksia lantionpohjan alueelle on esimerkiksi peräaukon kohottajalihas (m. levator ani). Se voi heijastella kipua peniksen päähän ja aiheuttaa kipua sekä epämiellyttävää tuntemusta rakon, virtsaputken ja eturauhasen alueelle. Oireena on usein tihentynyt virtsaamisen tarve ja pakottava hädän tunne sekä tunne siitä, että peräsuolessa on jotain ylimääräistä. Häntäluulihaksesta (m. coccygeus) kipu säteilee häntäluun ympärille ja pakaraan. Ulostamisen jälkeen tuntuu kipua ja peräaukossa tuntuu kipua ja paineen tunnetta. Myös peräsuolessa voi olla tunne, että siellä on jotain ylimääräistä. Pinnallisista lantionpohjan lihaksista säteilee kipu rakon pohjaan ja välilihan alueelle. Vatsalihasten ja alaraajojen lihasten kireys säteilee myös usein lantionpohjan alueelle ja nivusiin.

Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan fysioterapialla voidaan helpottaa CP/CPPS:sta aiheutuvia ongelmia. Fysioterapia perustuu tarkkaan tutkimiseen ja ongelman selvittelyyn ja potilaan kokonaisvaltaiseen huomioimiseen. Hoitosuunnitelma laaditaan yhdessä ja fysioterapian sisältö toteutetaan yksilöllisesti potilaan ongelman mukaisesti. Tavoitteena on kivun lievittyminen, toimintakyvyn koheneminen ja elämänlaadun paraneminen. 

Fysioterapian keinoina on esimerkiksi:

1) Lantionpohjan lihasten kipupistekäsittely kivun ja kireyden helpottamiseksi.

2) Biopalautehoito, jonka avulla voidaan opetella eriytynyttä lantionpohjan toimintaa; lihasten supistamista ja rentouttamista. Myös ultraäänen avulla voidaan tarkastella lantionpohjan- ja vatsalihasten aktivoitumista ja aktivoitumisjärjestystä. Molemmat antavat reaaliaikaisen palautteen lihasten toiminnasta.

3) Sähköstimulaatio, jota käytetään kivun hoitoon ja rakko-oireisiin. Sähkön avulla voidaan myös opetella lihasten supistamista ja rentoutumista.

4) Myofaskiaalinen käsittely huomioiden lantion alueen faskiarakenteet lantionpohjan lisäksi (selkä, vatsa, lonkan ja pallean alue).

5) Kireiden lihasten venyttelyt ja liikeharjoittelu.

6) Rentous- ja hengitysharjoitukset.

7) Stressin ja kivunsäätelykeinojen opettelu tai tunnistaminen.

8) Kotiharjoitteiden ohjaus on tärkeä osa fysioterapiaa.

Lantionpohjan kipuongelmat aiheuttavat fyysisten oireiden lisäksi usein myös pelkoa, ahdistusta ja epätietoisuutta. Pitkittyessään ongelmat vain lisääntyvät. Tiedon saanti, omien oireiden syyn selvittäminen sekä yksilöllisten harjoitteiden löytäminen auttavat usein jo piankin lievittämään kipua ja pääsemään asiassa eteenpäin. Asiantunteva fysioterapeutti voi auttaa tässä yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa.  

Kirjoittaja

Kirsi Väänänen

Fysioterapeutti

 

Loisto Terveys tarjoaa tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin ja ennaltaehkäisyyn erikoistunutta palvelua, jossa fysiatrian erikoislääkärit, fysioterapeutit ja OMT fysioterapeutit tekevät tiivistä yhteistyötä kipu- ja muiden oireiden helpottamiseksi. Lue lisää tai varaa aika asiantuntijoillemme.

Lähteet

www.terveyskyla.fi/miestalo  

J.Heiskanen ym. 2020. Lantionpohjan Fysioterapia. VK-kustannus.Lahti

D.Wise, R.Anderson.2014. A Headace in the Pelvis. National Center for Pelvic Pain

P.Brusila ym toim.2020.Seksuaalilääketiede. Kustannus Oy Duodecim

M.Leskinen. Eturauhasen kiputilat -Miehen krooninen lantiokipu. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2011;127(6):607-14

Hedelin, H., & Jonsson, K. (2007). Chronic abacterial prostatitis and cold exposure. Scandinavian Journal of Urology and Nephrology, 41(5), 430–435.

Anderson, R. U., Wise, D., Sawyer, T., & Chan, C. A. (2006). Sexual Dysfunction in Men With Chronic Prostatitis/Chronic Pelvic Pain Syndrome: Improvement After Trigger Point Release and Paradoxical Relaxation Training. The Journal of Urology, 176(4), 1534–1539. 

Cohen D, Gonzalez J, Goldstein I (SexMedRev2016:4;53-62)    The Role of Pelvic Floor Muscles in Male Sexual Dysfunction and Pelvic Pain 

Tilaa uutiskirje

Jätä sähköpostisi alle ja liity ammattilaisten postilistallemme. Saat ajankohtaista tietoa tuki- ja liikuntaelinvaivojen tutkimisesta ja hoidosta.